TI 4 - Uppdatera och förankra den existerande framsynen

Här hittar du aktuell information om delprojektet.

The art of shaping futures

Den 2-3 oktober arrangerade delprojekten TI 4 och TI 5 en konferens på tema Framtid och vision. Konferensen - The art of shaping futures - som hölls i SHIP:s kreativa miljö på Campus Helsingborg lyfte upp frågor rörande vilka metoder aktörer i Skåne kan jobba med för att stärka sitt visions- och framtidsarbete och hur vi gemensamt kan bli bättre på att jobba med framtidsfrågor som berör regional utveckling. Konferensen syftade till att ge deltagarna såväl inspiration och praktiska verktyg som ett större intresse för framtids- och visionsarbete.

Minnesanteckningar från konferensen hittar du här!


Konferens: Framtid och vision 2-3 oktober

Den 2-3 oktober arrangerar delprojekten TI 4 och TI 5 en konferens på tema Framtid och vision.

Framtid och vision är konferensen för dig som är nyfiken på hur Skåne kan jobba med metoder för att stärka sitt visions- och framtidsarbete. Kan vi tänka mer visionärt än vad vi hittills har gjort? Hur kan vi bättre jobba med framtidsfrågor som berör regional utveckling? Konferensen syftar till att ge deltagarna både inspiration, praktiska verktyg och förhoppningsvis ett större intresse för framtids- och visionsarbete.

Konferensen är i SHIP:s kreativa miljö på Campus Helsingborg. Konferensen ges på engelska. Klicka här för program och anmälan.


 

Anteckningar från Framsynsgillet den 13 januari
24 januari 2012

Hur kan olika aktörer gemensamt bidra till skapandet av en dynamisk forskningsmiljö kring ESS och MAX IV? Det var frågeställningen och temat då TI4 och TI5 fredagen den 13 januari bjöd in till Framsynsgille i ESS lokaler på Stora Algatan i Lund.

Läs minnesanteckningarna från mötet (PDF)Anteckningar från framsynsgillet 6 dec
13 december 2011

Temat för detta gille var Att bygga från grunden och inleddes med att Mikael Kipowski berättade om Hässleholms utveckling och omvandling från militärstad till storstadsnära tätort. Magnus Jörgel stod för dagens berättelse och pratade om om hans deltagande i Liberias förändring av säkerhetspolitik.

» Läs minnesanteckningarna från mötet (PDF)

 

Snapshots of Science
13 december 2011

Den 1:a december var det dags för vernissage på Att:Studio i Malmö av utställningen Snapshots of Science. Utställningen är en aktivitet inom projekten TI4 och TI5 och ett samarbete mellan Näringsliv Skåne, och MACA-programmet vid Lunds Universitet. Till grund för utställningen ligger en rapporten ”Snapshots of Science” som är utförd av MACA-studenterna Raakesha Francis och Karen Yip.

» Läs mer om uställningen här (PDF)


 

Rotterdams marknadshall
Workshop om arkitektur, kreativitet och kunskapsöverföring
30 september 2011
TI4 och TI5 hade en workshop på Louisiana, som cirklade kring frågorna om vilken roll arkitektur spelar för kunskapsöverföring och kreativitet, och om det går att planera kreativitet?

» Här kan du ladda ner minnesanteckningarna från workshopen
 

Aktivitetsplan för TI4 & TI5 hösten 2011+2012
14 september 2011

» Här kan du ladda ner aktivitetsplanen

Minnesanteckningar från TI4 & TI5:s Kickoff
14 september 2011

Den 31 augusti hade delprojekten TI4 och Ti5 en gemensam kickoff i Ystad där man bland annat diskuterade hur man ska engagera unga människor i ESS/MAX IV och hur man bättre kan konkretisera visionen "Science for Society - Society for Science".

» Läs minnesanteckningarna här


Framsynsgille i Flyinge 29 april
Som ett led i arbetet med att förankra och uppdatera den övergripande visionen ”Society for Science – Science for Society hölls ett Framsynsgille i Flyinge församlingshem 29 april. Målet med dagen var att lyfta upp det lokala perspektivet nära anläggningarna ESS och MAX IV och se vad man kan konkret kan göra för att ta sig ett steg närmare förverkligandet av visionen.

Här finns material samlat kring dagen:
» Minnesanteckningar inkluderande en efterreflektion till gillet av projektledaren

» Den presentation om historien om platsen för anläggningarna som visades på mötet (länk kommer inom kort)

» En kort presentation av TI4

 

Framsynsbilder av Virtual Science City
Den 18 februari var det Framsynsmöte på IKDC i Lund. Deltagarna lyssnade på en presentation av Karl McFaul från ESS om möjligheter inför ESS, MAX 4 och Science Citys framtida utformning – ”Prototyping the city”.

Därefter fick mötesdeltagarna gå in i en modell av det framtida Science City i IKDC:s Virtual Reality Cave. Mötesdeltagarna upplevde att vandring i en modell i skala 1:1 skapade helt andra bilder av möjligheter och problem än traditionella kartor eller stadsplaneringsmodeller.

Detta blev grunden för den avslutande diskussionen som bland annat handlade om möjligheterna att med tekniken visualisera både utformningen av transporter i regionen och för att skapa bättre underlag för mötesplatser och interaktion med det omgivande samhället vid ESS MAXIV.

» Läs fullständiga minnesanteckningar från mötet här

 

Framsynsgille 26 november 2010
Den 26 November höll TI4 sitt första Framsynsgille. På Turning Torso i Malmö inspirerades deltagarna av Ilmar Reepalus berättelse om Malmös förvandling från kris till framtidsstad.

» Läs mer om Framsynsgillet den 26 november här

 

 

 

© skane.com 2017